Пропустити навігацію

Зуд, свербіж і виділення: шість побутових звичок, які шкодять інтимному здоров’ю

Розповідаємо про те, які зі щоденних звичок можуть викликати зуд, свербіж чи виділення

Ми чудово знаємо, як доглядати за ротовою порожниною, але коли йдеться про інтимну гігієну, дуже часто не відрізняємо міфів від офіційних рекомендацій. І це стосується не лише суперечливих методів, як спринцювання чи підмивання антибактеріальним милом. Навіть розповсюджені звички можуть спричинити проблеми з інтимним здоров’ям, тож будь уважною!

1. Синтетична білизна

Синтетичні трусики — це зручна, досить приваблива і бюджетна альтернатива білизні з натуральних матеріалів. Вони сучасніші, ніж бавовняні трусики, і точно дешевші, ніж шовкова білизна. Але розраховуватися за цей профіт доведеться власним здоров’ям: якщо натуральні тканини дають шкірі дихати, синтетика позбавляє тіло цієї можливості. Це створює такий собі “парниковий ефект”: у тебе в трусиках виникає тепле вологе середовище, яке так любить патогенна мікрофлора. Це значно підвищує ризик розповсюдження грибкових інфекцій і появи бактеріального вагінозу. Те саме стосується і занадто тісної білизни.

Тому краще приберегти улюблені синтетичні трусики для особливих моментів, а щодня носити базову білизну із натуральних матеріалів.

2. Щоденні прокладки

Незважаючи на назву, щоденні проклади краще не використовувати щодня. Власне, їх краще не використовувати ніколи, адже єдине їхнє завдання — заслона білизни від вагінальних виділень. А бонусом до цього йде блокування циркуляції повітря та підвищення вологості, що, як і у випадку із синтетичною білизною, стає причиною виникнення та розповсюдження грибкових інфекцій. Винятком можуть бути прокладки, що дихають. Однак часто така назва — не більше ніж рекламний хід (“дихає” там насправді верхній шар, а це не дуже поліпшує ситуацію).

Тож, якщо не маєш часу ретельно вивчати склад щоденок та шукати ідеальний варіант із натуральних компонентів без ароматизаторів, краще відмовся від них узагалі якнайшвидше.

3. Косметичні засоби для інтимної гігієни

Вам знайоме бажання відмити все “до скрипу”, щоб позбутися будь-яких запахів вульви чи вагіни? Для цього можна скористатися величезною кількістю засобів — від звичайного ароматизованого мила до нібито більш безпечного молочка для інтимної гігієни. Насправді ж це бажання не лише абсолютно зайве — бо запах твоїх геніталій абсолютно нормальний та природний, — а й небезпечне! Для того щоб підтримувати гігієну вульви, цілком достатньо звичайної води: косметичні засоби можуть змінювати рівень PH та впливати на природну мікрофлору або навіть викликати алергію.

Якщо ж ти не готова відмовитися від косметики для інтимної гігієни або відчуваєш дискомфорт від її відсутності, звернися до гінеколога, щоб дібрати максимально делікатний засіб, прийнятний для твоєї мікрофлори.

4. Миття вагіни

Якщо про шкоду спринцювання кричать на кожному кроці (хоча навіть в Америці цим і досі займається чверть жінок), то поради щодо правильного догляду за гігієною вагіни трапляються вкрай рідко. Це пов’язано як із банальним браком інформації, так і з не досить чітким роз’ясненням, що таке вульва (зовнішня частина геніталій — статеві губи, голівка клітора та вхід до піхви) і власне вагіна (внутрішня частина статевих органів). І якщо вульву дійсно потрібно мити 1-2 рази на день, то вагіну взагалі не варто чіпати (крім тих випадків, коли ти чіпаєш її під час мастурбації ;)).

Матінка-природа подумала про все заздалегідь — вагіна чудово здатна самостійно очищуватися, у результаті чого й утворюються вагінальні виділення. Застосування мила, інтимних гелів та навіть води можуть змінити вагінальну мікрофлору і зменшити її захисні функції, тому, пліз, не треба.

5. Нерегулярна зміна рушників

Здавалося б, часто змінювати рушник, яким ми витираємо чисте тіло, немає потреби. Та насправді все трохи складніше: в ідеалі для інтимної гігієни має бути окремий рушник, прати який потрібно окремо від решти одягу (за винятком білизни) раз на 2-3 дні. Річ у тому, що щоразу під час витирання рушником ми переносимо на нього частину своїх бактерій, які активно розмножуються в темному вологому середовищі (а чи не такою зазвичай є ванна кімната, у якій сушаться рушники?). Одне із досліджень підтвердило наявність коліформних бактерій (це такі бактерії, які живуть у фекаліях) у 90% кухонних рушників та кишкову паличку — ще у 25%. Водночас кухонні рушники зазвичай тримають у краще провітрюваних та світліших приміщеннях, ніж лазневі.

Якщо ж часте прання особистого рушника тебе не влаштовує, альтернативою може бути користування одноразовими паперовими рушниками — але знову ж таки варто звертати увагу на їхній склад та текстуру: вони не можуть бути жорсткими чи ароматизованими.

6. Невчасна зміна прокладок і тампонів

Інструкції на прокладках та тампонах рекомендують змінювати ці засоби кожні 4-6 годин — хоч і ніяк не пояснюють чому. Деякі виробники тампонів ще й додають примітку про те, що носити тампон можна аж до 8 годин — залежно від інтенсивності менструальних виділень. Це породжує міф про те, що змінювати тампони та прокладки потрібно лише для запобігання протікань — і, зважаючи на наш із вами активний ритм життя, у це часто хочеться вірити.

Та ті ж виробники забувають повідомити про ще один момент: тампони і прокладки — це комфортне середовище для розмноження бактерій. Тому змінювати їх варто все ж у межах рекомендованої норми — 4-6 годин — і ні в якому разі не залишати один тампон чи прокладку на всю ніч (навіть якщо вони й називаються “нічними”).

__

Авторка тексту: Юлія Ігнатуха

Авторка ілюстрації: Саша Годяєва

Потрібна порада?

Тут ти можеш анонімно поставити нам питання, запропонувати тему для статті чи попросити особистої поради, що стосується сексу, здоров’я чи стосунків. Ми, або наші кваліфіковані експерти, відповімо тобі на імейл.

Я згоден(а), щоб моє питання з’явилося у розділі «Поради».