Пропустити навігацію

Перший поцілунок: як правильно цілуватися

Розказуємо про те, як зрозуміти, чи хочеш цілуватися, з ким варто цілуватися перший раз, і як робити це правильно

Коли мені було чотирнадцять, я дуже хвилювалась через перший поцілунок. Моя найближча подруга вже цілувалась з хлопцем, а я ніколи! Як то буде? Де я зустріну людину, яку в мене виникне бажання поцілувати? Як зрозуміти, чи я взагалі хочу цілуватися? Як правильно цілуватися? Як навчитися цілуватися? Треба цілуватися з язиком чи без?

Подруги закочували очі та казали, що все трапиться саме собою. Інші переконували, що цілуватися огидно, але треба потерпіти заради кохання. В дитинстві на мене велике враження справила сцена із фільму “Американка”, де один хлопець надкусив помідор, висмоктав з нього сік і сказав іншому - ось, так треба цілуватися. Я не розуміла: мені що ОЦЕ має бути приємно?!

Зараз мені майже двадцять вісім, і знаю, що терпіти щось неприємне «заради кохання» не треба. Я розумію, що про поцілунки, як і про інші тілесні взаємодії, треба домовлятися і розмовляти, а помідори їх зовсім не стосуються (до речі, як і метелики у животі)

Як зрозуміти, чи хочеш ти з кимось цілуватися?

Справа в тому, що на це питання взагалі неможливо відповісти. Бажання цілуватися (як, власне, й усі інші бажання) виникає і зникає в залежності від обставин, людей навколо, власного настрою, рівня різних гормонів (про них читай тут), тощо. Тому це навряд чи можна вирішити завчасно. Коли хтось запитає, чи можна тебе поцілувати, тоді і вирішуй чи хочеш цілуватися саме зараз, саме тут і саме з цією людиною. Але пам’ятай, що маєш право зупинитися будь-коли, і що те, що ти хотів/ла цілуватися вчора, зовсім не означає, що ти повинен/нна хотіти цього зараз. Так само, те, що хтось цілувався з тобою минулого тижня, не означає, що він або вона так само цього захочуть сьогодні. Бажання можуть змінюватися - це нормально.

Деяким людям буває важко відповісти на питання “Чи хочу я цього саме зараз?” навіть собі. Американська секс-просвітниця Елісон Мун у своїй книзі “Girl Sex 101” радить виконувати вправу від назвою “Так в моєму тілі”. Оберіть час та місце, де ви почуваєтесь комфортно, та напишіть собі лист з питань на кшталт “Я люблю батьків?”, “Я люблю морозиво?”, “Мені подобаються фільми про супергероїв?” - просто декілька питань про звички, переконання та вподобання. Почніть відповідати на них в голос, ніби ви з кимось розмовляєте. Після кожної відповіді прислухайтесь до себе - що саме ви відповіли і як? Нейтральне “так”? “Так, звичайно!”? “Ні”? А може, “ні, нізащо!!”

Як ви почуваєте себе коли кажете “так” або “ні”? Що відбувається з вашим тілом? Може ви відчуваєте тепло, або навпаки, мурашки бігають? Після питань спробуйте себе легесенько вщипнути, і прислухайтесь до тіла. Потім погладьте себе по обличчю і знов прислухайтесь до себе. Експериментуючи таким чином ви навчитесь розрізняти свої бажання і розуміти, про що вам кажуть сигнали вашого тіла.

Можливо, тобі зовсім не хочеться цілуватися. Це нормально! Ніхто не має цілуватися, якщо не хоче.

З ким варто цілуватися вперше?

Романтичні стереотипи кажуть нам, що перший поцілунок обов’язково має трапитись разом із Справжнім Коханням. Дурниці. Цілуватися має сенс з тим, з ким ти хочеш цілуватися, кому достатньо довіряєш, хто дбає про тебе і про твій комфорт, і з ким тобі не соромно буде порозмовляти про свої відчуття після першого поцілунку. Так, це може бути людина з якою ти перебуваєш у романтичних стосунках. А може бути і ліпший друг чи подруга. Головне, щоб ви обидвоє хотіли цілуватися.

А ось з ким цілуватися не треба так це з людьми, які намагаються щось довести поцілунками (кохання або свою дорослість), з людьми які не чують твоє “ні”, з людьми, в яких ти не маєш певності і не знаєш, чи вони зупиняться, якщо тобі щось буде не подобатися.

Як правильно цілуватися?

Якщо ти хочеш когось поцілувати, спитай цю людину, чи хоче він або вона цілуватися. А після поцілунку спитай, чи все було гаразд, чи сподобалось, чи є щось, що можна було зробити краще ;) В нашому суспільстві існує міф, що питання та обговорення поцілунків, дотиків і сексу руйнують романтику. Це не так! Турбота про почуття партнера/ки та готовність обговорювати стосунки - це дуже романтично. Всі люди різні і нам усім подобається різне - тому про це важливо говорити.

Не треба хапати партнер/ку і засовувати ій або йому язик у рота, як в кіно. Почніть з легких дотиків губами до губ, торкніться язиком, подивіться один одному в очі і спитайте “тобі подобається?” І якщо почуєте “так” - продовжуйте.

Якщо тобі незручно або не подобається те, що відбувається - не соромся зупинитися. Якщо ти цілуєшся з кимось і не відчуваєш, що партнер/ка сповнена ентузіазму так само як і ти - зупинися і спитай, чи все гаразд.

Коли мова йде про дотики, досить легко зрозуміти, що саме тобі подобається, експериментуючи наодинці. З поцілуями складніше, бо поцілувати саму або самого себе досить важко, а тому навчитися цілуватися і зрозуміти, як правильно цілуватися, наодинці не вийде. Але помідори для цього використовувати необов’язково - просто зберігай спокій, питай згоди та експериментуй!

Авторка тексту та ілюстрації: Дар'я Андрєєва

Потрібна порада?

Тут ти можеш анонімно поставити нам питання, запропонувати тему для статті чи попросити особистої поради, що стосується сексу, здоров’я чи стосунків. Ми, або наші кваліфіковані експерти, відповімо тобі на імейл.

Я згоден(а), щоб моє питання з’явилося у розділі «Поради».